Култура

Изненадващи храни, които неочаквано съдържат глутен

Какъв Филм Да Се Види?
 

Не толкова отдавна единствените хора, които се тревожеха за глутена, бяха хората с целиакия. Но нещата се промениха. Много хора, с или без диагноза, намаляват консумацията на глутен (въпреки че лекарите имат резерви относно безглутеновите диети). Интересът към храни без глутен е очевиден почти на всяка пътека на хранителния магазин.

Но за всички безглутенови хлябове и алтернативни брашна хранителните магазини разполагат с много храни, за които бихте неправилно предположили, че не съдържат глутен. Тези неочаквани източници на глутен могат да причинят здравословни проблеми на хората с цьолиакия. И те могат да ви спънат, ако се храните без глутен, за да се почувствате по-енергични, по-фокусирани или по-здрави. Прочетете за някои храни, съдържащи глутен.

1. Сладолед

три чаши, пълни с черешов сладолед, една от нашите храни, съдържащи глутен

Сладоледът е една от нашите храни, съдържащи глутен. | iStock.com

Нека започнем с една от най-лошите изненади. Много аромати на сладолед неочаквано съдържат глутен, което е лоша новина, ако имате целиакия или сте на диета без глутен. VeryWell доклади не са само бисквитки и сметана или тесто за бисквитка с шоколадов чипс, което може да съдържа глутен. Производителите произвеждат много други аромати на същото оборудване като продуктите, съдържащи глутен. Затова трябва да четете етикета всеки път, когато купувате картонена кутия със сладолед.

2. Царевични люспи

Вкусни царевични люспи в купа с бутилка мляко

Царевичните люспи съдържат малцов екстракт, което означава, че имат глутен. | iStock.com/Aksenovko

Фондацията за целиакия обяснява пшеницата не е единственото зърно който съдържа глутен. Сортовете и производни на пшеницата, като грис, фаро и греъм, съдържат глутен. Също така и други зърнени храни, включително ръж, ечемик и малц. А храните в основната им форма, които не съдържат глутен, може да се превърнат в източник на глутен благодарение на други съставки, които производителят добавя. Царевичните люспи са лесен пример. Тази зърнена култура звучи безопасно, защото е направена с царевица. Но фондацията съобщава, че царевичните люспи често съдържат малцов екстракт или ароматизатор. Така че за съжаление те съдържат глутен.

3. Оризови всмуквания

Надут ориз и кана с мляко

Оризовите бучки също съдържат глутен. | iStock.com/lily_rochha

Друга на пръв поглед невинна зърнена закуска, която всъщност съдържа глутен? Оризови буфети. Тази зърнена култура звучи безопасно. В крайна сметка оризът не е същото като пшеницата. А самият ориз не съдържа глутен. Фондацията за болест на целиакия съобщава, че оризовите всмуквания, точно както царевичните люспи, често съдържат малцов екстракт или ароматизатор. Присъдата? Оризовите бучки не представляват безопасна алтернатива на зърнените закуски на базата на пшеница.

4. Гранола

гранола в купа

Освен ако не използва овес без глутен, мюслито вероятно съдържа глутен. | iStock.com

Имате нужда от лека закуска? Гранола звучи безопасно. Производителите обикновено го правят с овес. А овесът сам по себе си не съдържа глутен. Според Фондацията за болест по целиакия проблемът е „кръстосан контакт може да възникне на полето, когато овесът се отглежда рамо до рамо с пшеница“. Когато купувате овес, трябва да търсите овес, който е специално етикетиран без глутен. Но когато купувате гранола, вероятно няма начин да се гарантира, че гранолата използва овес без глутен, а не обикновен овес.

5. Кус-кус

салата кускус

Кускусът идва от пшенично брашно, което означава, че съдържа глутен. | iStock.com

е Майкъл Страхан във връзка 2019

Може да предположите, че кускусът е безопасна алтернатива на тестените изделия. Но кускусът всъщност не е алтернативно зърно. Кускусът всъщност е просто малки топчета брашно от грис. Досещате се, че идва от същата твърда пшеница, която влиза в макаронени изделия и други съставки, съдържащи глутен. Фондацията за болест на целиакия категоризира кускус с други видове тестени изделия, които съдържат глутен.

6. царевичен хляб

царевичен хляб в тиган

Царевичният хляб съдържа царевично брашно, но съдържа и брашно. | iStock.com

Може би си мислите, че царевичният хляб е безопасен за хора с чувствителност към глутен, защото е направен с царевица. Но просто трябва да разгледате всяка основна рецепта за царевичен хляб, за да осъзнаете, че царевичният хляб не съдържа само царевично брашно. Съдържа и универсално брашно. Производителите предлагат всякакви брашна без глутен. Но универсалното брашно не е сред тях. Не позволявайте на жълтия цвят да ви заблуждава. Царевичният хляб определено съдържа глутен.

7. Аз съм върба

изливане на соев сос в бял съд

Стандартният соев сос често съдържа глутен. | iStock.com

Мислите ли, че няма как соевият сос да съдържа глутен? Помисли отново. Фондацията за болест на целиакия съобщава, че „традиционният соев сос“ често съдържа глутен. Причината поради която? Според VeryWell, „ повечето марки съдържат пшеница като първата им съставка. ' Но един вид соев сос, наречен тамари, традиционно се прави без пшеница. Затова VeryWell съветва да изберете една от „малка (но нарастваща) шепа марки безглутенов соев сос в стил тамари на пазара“.

8. Крем сосове

сирене равиоли в сос алфредо

Кремовите сосове, като тези, използвани в тестени ястия, често започват с руф, което означава, че съдържат глутен. | iStock.com/Isr_Raviv

Кремавият сос не изглежда вероятно източник на глутен. Но помислете за начина, по който се комбинира сметанов сос. Повечето започват с roux. Руф, съставен от равни количества брашно и масло, образува основата на соса и помага за уплътняването му. Проблемът? Повечето хора използват просто универсално брашно, за да направят руф. Така че, когато става въпрос за ястие, като макарони и сирене, дори ако макароните са без глутен, трябва да се уверите, че и сосът не съдържа глутен.

9. Бира

бира по време на хранене

Освен ако не е специално обозначено без глутен, бирата ви вероятно съдържа глутен. | iStock.com

Това вероятно не е притеснително, ако вашето дете, а не вие, трябва да се храните без глутен. Но бирата, освен ако не е обозначена изрично без глутен, всъщност съдържа глутен. Повечето дестилирани алкохолни напитки не съдържат глутен, дори ако са направени от зърна, съдържащи глутен. Според фондацията за целиакия, „глутеновият пептид е твърде голям, за да се пренесе в процеса на дестилация, оставяйки получената течност без глутен“. Вината, алкохолът и дестилираните напитки не съдържат глутен. Но бирите, елът, лагерите и малцовите напитки не се дестилират. Следователно те съдържат глутен.

10. Енергийни и мюсли барове

Домашно приготвени мюсли барове с фурми и ядки

Искате енергийна лента без глутен? Вероятно ще трябва да го направите сами. | iStock.com

Всички обичат енергийните барове и барове на мюсли. Но трябва да разгледате внимателно списъците на съставките, ако имате нужда от вашите без глутен. Много енергийни и мюсли барове съдържат пшеница като съставка. Други използват овес. (Отново малко производители използват надеждно овес, който е отгледан, за да не съдържа глутен.) Ще трябва да търсите специално барове, в които няма глутен. Или можете да изберете да си направите сами у дома от съставки, за които знаете, че са безопасни.

11. Пържени картофи

Контейнер с пържени картофи, лежащ странично на маса с контейнер с кетчуп до него.

Мислите ли, че пържените картофи нямат глутен? Помисли отново. Често се замърсяват във фритюрника. | iStock.com/kiboka

Една от най-изненадващите храни, според Фондацията за цьолиакия, трябва да консумирате с повишено внимание? Пържени картофки. Всички знаят, че пържените картофи не са здравословна храна. Но те могат да бъдат опасни за хора с чувствителност към целиакия или глутен, тъй като пържените картофи могат да бъдат кръстосано замърсени във фритюрника. Много от другите храни, които ресторантите запържват, като кученца или пилешки кученца, са покрити с тесто, което съдържа пшенично брашно. Така пържените картофи могат да бъдат кръстосано замърсени с глутен само като се изпържат в същото масло.

12. Картофен чипс

Купа, пълна с чипс, седнала на дървена маса.

Много аромати на картофения чипс съдържат глутен. | iStock.com/Magone

Още една нездравословна храна за преразглеждане? Картофен чипс. Чиповете в основната си форма не съдържат глутен. Фондацията за болест на целиакия предупреждава, че „някои подправки от картофени чипове могат да съдържат малцов оцет или пшенично нишесте“. VeryWell съобщава, че „картофен чипс трябва да е естествено без глутен.' Но някои марки картофени чипове използват съставки, съдържащи глутен. А други се заразяват кръстосано в производството. За щастие, много марки предлагат картофени чипове без глутен за безопасна закуска. Просто трябва да знаете кои да търсите в магазина за хранителни стоки.

13. Преработени меса

Хрупкави ивици бекон

Множество видове преработено месо съдържат глутен. | iStock.com/5second

VeryWell съобщава за това много преработени меса , като хот-дог и пържоли, не съдържат глутен. Въпреки това, „не всички марки са в безопасност.“ Много хот-доги, например, не съдържат глутенови съставки. Но някои могат да бъдат кръстосано замърсени някъде по производствената линия. Някои предварително оформени хамбургерни банички съдържат зърна - и следователно глутен. Беконът може да бъде кръстосано замърсен и понякога използва течен аромат на дим, който съдържа ечемичен малцов прах. И въпреки че повечето производители на колбаси не използват глутенови съставки, малцина могат да гарантират, че колбасите им не се произвеждат в едно и също съоръжение или на общо оборудване с храни, съдържащи глутен.

14. Бонбони

Шоколадово блокче на дървения фон

Много популярни шоколадови блокчета съдържат глутен или са кръстосано замърсени от бонбони, които го правят. | iStock.com/al62

Шоколадово блокче може да не звучи толкова опасно. Но много популярни видове бонбони всъщност съдържат глутен. (Или те са кръстосано замърсени от други продукти, които съдържат глутен.) VeryWell съобщава, че за щастие повече производители на бонбони правят бонбоните си без глутен. Просто всеки път трябва внимателно да четете етикетите. Понякога стандартният размер на конкретно бонбонче ще бъде обозначен без глутен, но размерът на закуската няма, или обратно. А сезонните предмети често са замърсени, защото са направени в споделени съоръжения или на споделено оборудване.

15. Супа

Супа от печени чери домати

Много супи, особено кремообразни, съдържат брашно. | iStock.com/kawizen

Мислите ли, че сте извън гората, когато избраната от вас супа не съдържа юфка с пшеница? Помисли отново. Много супи съдържат ечемик, зърно, което ще добави глутен към вашата купа. А фондацията за болест на целиакия предупреждава, че трябва да „обърнете специално внимание на супите на основата на сметана, които имат сгъстител за брашно“. VeryWell съобщава, че много супи използват глутенови съставки като сгъстители. А супите на основата на сметана „обикновено се предлагат далеч повече пшенично брашно, отколкото сметана . '

16. Салатни превръзки

Салата от киноа, авокадо и ябълки

Много превръзки за салати съдържат глутен. | iStock.com/StephanieFrey

Салатата звучи безопасно (поне ако оставите крутоните). В края на краищата зелените салати не съдържат глутен. Но трябва да помислите внимателно какво слагате върху салатата си. Салатните превръзки рутинно съдържат всякакви източници на глутен. Някои включват малцов оцет. Други използват соев сос. А трети използват брашното като сгъстител. Винаги четете съставките, преди да изберете дресинг за салата. И ако се храните вкъщи, помислете дали да си направите сами.

17. Заместители на месото

заместител на месо на филийки

Много вегетариански заместители на месото се правят от сейтан, който е пшеничен глутен. | iStock.com

Ако се опитвате да ядете вегетарианска диета и диета без глутен едновременно, ще трябва да си направите проучване. Фондацията за болест на целиакия посочва, че много популярни заместители на месо - включително вегетариански бургери, вегетариански колбаси, имитация на бекон и имитация на морски дарове - се произвеждат със сейтан. Seitan всъщност е пшеничен глутен, точно това, което се опитвате да избегнете. По-безопасна алтернатива е тофу. Тофуто не съдържа глутен. Само внимавайте с маринатата от соев сос и кръстосаното замърсяване, когато тофуто е пържено.

Даниел Смит Скайлар Дигинс-Смит